Ine Dirx - Coaching & Begeleiding                                           

verloskundige - coach                                              

Traumaverwerking (middels EMDR)

Een zwangerschap waarbij ineens en onverwacht een complicatie optreedt, een bevalling die niet verloopt zoals gewenst of verwacht, een miskraam of verlies van je kind, een onverwacht verloop van een kraamperiode zijn helaas dingen die voor kùnnen komen tijdens de periode van je zwangerschap, bevalling en hierna.

Dit doet je wellicht niet direct denken aan een trauma maar toch kunnen dit soort gebeurtenissen waarbij veel emoties komen kijken je ook lang daarna nog klachten geven. Een groot deel van de mensen die dit meemaken, ‘verwerkt’ deze ervaringen op eigen kracht. Bij anderen ontwikkelen zich psychische klachten; herinneringen aan de gebeurtenis die zich blijven opdringen, angsten en nachtmerries. Andere klachten die vaak voorkomen zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS).  


EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is bedoeld voor de behandeling van mensen met PTSS en andere trauma gerelateerde angstklachten. Bij EMDR wordt de emotionele lading van nare gebeurtenissen afgehaald. De herinnering blijft hetzelfde, deze kan niet verandert worden, maar de emotie bij de herinnering wordt neutraal.   


Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werkzaamheid van EMDR. Uit de resultaten blijkt dat cliënten goed op EMDR reageren. EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele EMDR behandelingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. 

Mocht er tijdens een coachingsgesprek naar voren komen dat er sprake is van een trauma, dan kan ik deze behandelen middels EMDR.*    

 

Voorbeelden waarbij een EMDR behandeling ingezet kan worden:  

-       Nare ervaring tijdens de zwangerschap;

-       Nare ervaring tijdens de bevalling;

-       Angst voor de bevalling;

-       Angstige gebeurtenis tijdens de kraamperiode of daarna;

-       Angst voor dieren of gebeurtenissen na een vervelende gebeurtenis. 


Benieuwd hoe EMDR werkt?   Bekijk het filmpje*Ik heb een EMDR opleiding gevolgd bij Psychiater Pieter-Jan Bogaard.

E-mailen
Bellen